Sorularla Diksiyon

Diksiyon eğitmeni olmak için okumamız gereken bir lisans programı var mıdır?

İşin formasyonuna yönelik boyutu sadece Konservatuvarların Tiyatro bölümlerinde, opera ile ilgili bölümlerinde var. Bunlar da özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümler. Diğer yandan Türkçe ve Türkçe öğretmenliği bölümleri, İletişim fakültelerinin Radyo TV Sinema bölümlerinden mezun olmuş eğitmenler de var.
Bu bölümlerden mezun olmak bu alanda eğitim verebileceğimiz anlamına da gelmez. 

Eğitmenlere baktığımız zaman çoğu bu bölümlerden mezun olmamışlardır. İşin içinde yetişmiş kendilerini yetiştirmiş düzgün konuşan insanlardır. Spikerlik yapmışlardır. 
Yani bu işi öğretmen ve işin öğreticisi olmak için illaki bir bölüm okumamız gerekmez. (Tiyatro eğitimi iyidir lakin) talebeler, işi öğrenmek isteyenler, eğitimcinin konuşma alanında ne kadar tecrübesi olduğuna spiker sunucu olup olmadığına bakarlar.

Eğitimcilerin çoğunda olan eksiklik de iyi bir Türkçe dil bilgisinin olmayışıdır. Yani iki eğitimi de almalıyız. Türkçe bölümünde tiyatro bölümünde okurken bir yandan da kendimizi diksiyon eğitimi alanında yetiştirmeliyiz.

Share Share Editor: editor | Posted: 2014/04/23 | Views: 4829

Comments

7 + 15 =
Ana Sayfa | Arama | İletişim

Bu site Net Diksiyon © ürünüdür. İçerdiği bilgiler, (kitap, yazılı dokuman, web sitesi vs. olarak) izin almadan yayınlanamaz.

Editor